مراحل تولید کفش پروسه تولید کفش چه مراحلی دارد
مراحل تولید کفش آیا برای شما هم این سؤال پیش آمده است که کفشها در کارخانه ها چگونه ساخته میشوند؟ پروسه اصلی تولید کفش برای هر نوع کفشی از کفشهای ورزشی گرفته تا کفشهای پاشنه بلند زنانه یکسان است. کارخانههای کفش در سراسر جهان سه مرحله اصلی را برای تولید کفش دنبال میکنند. مراحل اصلی ساخت کفش عبارتند از:
- برش دادن
- دوخت
- مونتاژ نهایی
مرحله برش دادن در تولید کفش
پروسه تولید کفش با برش دادن مواد شروع میشود. بخشهای مختلف کفش به طور کلی توسط قالبهای فولادی و به کمک پرس هیدرولیک برش داده میشود. برای برش دادن هر قسمت از کفش در اندازه مشخص به قالب مخصوص آن نیاز داریم. این قسمتهای مختلف تشکیلدهنده کفش را الگوی کفش مینامند. برای تولید کفش در تعداد بالا قاعدتا به تعداد زیادی هم قالب نیاز است. قالبهای مورد استفاده برای برش بر روی مواد چرمی یا پارچهای قرار داده میشوند. سپس از دستگاه پرس برای ایجاد برشهای مورد نیاز استفاده میشود.
پس از این مرحله، کارگران به دقت قطعات مختلف کفش را سازماندهی و روی هم انباشته میکنند. این قطعات بعدا وارد مرحله دوخت خواهند شد. این قطعات برای طبقهبندی نشانهگذاری میشوند. یا اینکه لوگوهای مشخصی توسط بخش چاپ به آنها اضافه میشود. پس از آمادهسازی قطعات مورد نیاز، آنها در جعبههای مخصوصی قرار داده میشوند. کارگران کارخانه این جعبهها را به بخش دوخت تحویل میدهند.
مرحله دوخت در تولید کفش
پس از آمادهسازی و سازماندهی، بخش دوخت کارخانه ادامه کار را به عهده میگیرد. در بخش دوخت عملیات به چند مرحله ساده تقسیم میشود. به هر یک از کارگران وظیفه مشخصی محول میشود. برای مثال، یکی از کارگران مسئول سرهمبندی قسمت رویه و جلویی کفش است. سپس کفش را به کارگر بعدی تحویل میدهد که برای مثال وظیفه الصاق کردن سوراخهای بند کفش را به عهده دارد. تخصیص دادن هر عملیات به یکی از کارگران یک مزیت مهم دارد. پرسنل کنترل کیفیت میتوانند به سرعت وجود هر گونه مشکلی را ردیابی کنند.
تقسیم عملیات همچنین به کارگران اجازه میدهد که وظایف خود را با سرعت بالاتری انجام دهند. در بخش دوخت، مونتاژ قسمتهای فوقانی و تودوزی آستر انجام میشود و همچنین فوم زبانه در جای خود قرار داده میشود. قسمت فوقانی کفش با قطعات تقویتشده سرهمبندی میشود و با حرارت دادن قالب به شکل مورد نظر درآورده میشود. محافظ انگشتان و ضربهگیر پاشنه آماده شده و وارد مرحله مونتاژ نهایی میشود.
مرحله مونتاژ نهایی در تولید کفش
پس از کامل شدن مرحله دوم، قسمت فوقانی یا همان رویه کفش آماده است که به زیره متصل شود. قبل از اتصال زیره، رویه کفش باید محکم در جای خود قرار بگیرد تا زیره را بتوان به صورت دائمی به آن متصل کرد. این عملیات در واقع شکل نهایی کفش را ایجاد میکند. پای پلاستیکی، فلزی یا چوبی وارد رویه میشود. رویه کفش محکم کشش داده میشود، البته نه در حدی که به مواد کفش صدمه وارد شود، و به این ترتیب کفش شکل نهایی خود را به دست میآورد. وقتی رویه محکم در جای خود قرار گرفت، زیره را میتوان به طور همیشگی به آن متصل کرد. در حین این فرآیند، کفش از داخل یک تونل حرارتی عبور داده میشود تا قبل از فرآیند اتصال نهایی، چسب خشک شود.
مراحل تولید کفش تولید کفش های تمام چرم
در تولید کفش های چرم، قسمتهای رویه، زیره، کفی، آستری و زبانه کفش تماماً از انواع مختلف چرم طبیعی تهیه میگردد چرم رویه و زبانه از جنس چرم گاوی سبک با ضخامت 1/4 تا 1/6 میلیمتر و چرم زیره از جنس چرم سنگین حاصل از گاومیش با ضخامت حدود 6 میلیمتر تهیه میگردد. برای تهیه کفی کفش نیز از چرم گاوی سنگین با ضخامت حدود 2 تا 3 میلیمتر استفاده میگردد .
فرایند تولید کفش
- طراحی کفش
- برش قطعات رویه شامل چرم اولیه، آستری، پارچه متقال زیر پنجه .
- اشبالت برای یکنواخت نمودن ضخامت چرم مصنوعی
- لویس کاری یا نازک کردن لبه های چرم برای سهولت دوخت
- مونتاژ قطعات پسلایی (رویه کفش )
- برش زیره ـ کفی و پاشنه از چرم سنگین
- قالب زنی رویه یا قالبگذاری و نصب قدک برای پاشنه و پنجه
- پنجه کشی ـ کارکشی
- بغل کشی و پاشنه کشی
- میخ کشی
- سمباده زنی قسمت هایی از رویه که بین کفی و زیره در دوخت محبوس میشود
- فنرگذاری
- پرسازی فضای خالی قسمت زیرین کفش پس از کارکشی
- زیره چسبانی
- گرفتن کناره های اضافی زیره و ایجاد شیار جهت دوخت
- باز کردن شیار دوخت
- دوخت رویه به زیره
- چسب زنی و برگردان کردن لبه شیار دوخت
- فرمدهی تخته توسط فشار پرس یا گیره
- تهیه پاشنه چرمی
- مونتاژ پاشنه چرمی و لاستیکی به کفش و پرداخت اولیه پاشنه
- پرداخت کناره های زیره
- پولیش نهایی کناره پاشنه و زیره
- واکش زنی و پولیش رویهدرج شماره کفش توسط سمبه اعداد برای تعیین سایز کفش
درج شماره کفش توسط سمبه اعداد برای تعیین سایز کفش - نصب گلچه داخل کفش
- کنترل
- بسته بندی
- مراحل تولید کفش
ادامه مطلب مراحل تولید کفش
از نظر وسایل و تجهیزات خطوط تولید کفش تمام چرمی میتواند بهصورت کاملاً دستدوز تا کاملاً ماشینی طراحی گردد. امروزه تولید کفشهای تمام چرم در ایران عمدتاً به صورت کارگاهی و واحدهای بسیار کوچک انجام میگیرد و تولید اینگونه کفش ها به صورت صنعتی تنها در شرکتهای محدودی صورت میپذیرد .
در عمل هرچه واحدهای تولید کفش بزرگتر شوند، استفاده از ماشین آلات، جایگزین استفاده از روشهای دستی میگردد. در واحدهای تماماً ماشینی، مسایلی از قبیل لزوم استفاده از تخصصهای فنی، آموزش پرسنل و بالا رفتن هزینه ها ایجاد مشکل میکند. لذا در تعیین میزان اتوماسیون دستگاه ها بایستی دقت زیادی به عمل آورد..
در روشهای دستی تعداد ایستگاه های کاری فرآیند و عملیات روی کفش به حداقل میرسد. با اتوماسیون خط تولید تعداد این ایستگاهها افزایش خواهد یافت به. عنوان مثال انجام مراحل قالبزنی، نصب قدک، پنجه کشی، پاشنه کشی و بغلکشی در روش اتوماتیک احتیاج به پنج ایستگاه کاری و ماشینآلات متفاوت دارد و این در حالی است که تمامی این عملیات در روش دستی در یک دستگاه انجام میگیرد.
تولید کفش با رویه چرمی
در این دسته از کفشها مرحله تولید رویه ( پسلایی) تقریباً شبیه به تولید کفش تمام چرمی میباشد. در این نوع از تولیدات به جای آستری چرم از انواع متنوعی از آستریهای دیگر استفاده نمود. زیره این نوع از تولیدات معمولاً از (P.V.C) پلییورتان (P.U) و مواد ترموپلاستیک میباشد. نوع نصب زیره به رویه کفش می ص تواند به ورت تزریق مستقیم یا دوخت زیره آماده به رویه انجام گیرد .
عملیات اصلی تولید کفش چرمی
عملیات تولیدی اصلی در هر واحد تولید کفش تمام چرم به کلیه عملیاتی که روی مواد اولیه انجام می گیرد، گفته میشود. این عملیات شامل برش، دوخت، مونتاژ و سایر مواردی خواهد بود که در درون واحد تولید کفش انجام میگیرد .
تولید رویه کفش (پس لایی):
برای تولید رویه کفش، اعمال زیر انجام میگیرد :
- برش اولیه چرم که به منظور جداسازی نقاط نامرغوب و پاره شده چرم اولیه خریداری شده میباشد .
- برش قطعات که توسط شابلون های تیغ های در دستگاه پرس هیدرولیک صورت میپذیرد .
- اشپالت: عملیاتی است که جهت تنظیم ضخامت قطعات مختلف مورد استفاده در رویه کفش مورد استفاده قرار میگیرد .
- لویس کاری: از این عملیات جهت نازک کردن لبه های قطعات چرمی جهت دوختن آنها به یکدیگر استفاده میشود .
- چسبزنی و لب تا: در این مرحله، جهت سهولت عمل دوخت، لبه های قطعات در محل دوخت با چسب به هم چسبیده میشود .
- دوخت قطعات و مونتاژ رویه کفش
مراحل تولید کفش تولید کفه و زیره
این قسمت از دو مرحله برش اولیه به منظور جداسازی نقاط نامرغوب و پاره شده چرم های سنگین مورد استفاده در این بخش و برش زیر و کفی تشکیل میشود . به منظور تولید کفش های تمام چرم، معمولاً لبه های رویه کفش، بین دو قسمت چرمی کفه و زیره قرار گرفته و دوخته میشود .
کارکشی و مونتاژ نهایی
فرآیند تولید در سالن کارکشی و مونتاژ نهایی طی چندین مرحله صورت میپذیرد که عبارتند از :قالب زنی:
در این مرحله ابتدا کفی چرمی همراه با یک نعلکی از جنس متقال که با مواد پلیمری آغشته شده است و در قسمت داخلی پاشنه قرار میگیرد، به قالب چوبی یا پلاستیکی توسط میخ نصب میگردد. سپس در قسمت پنجه و پاشنه روی پس ا لایی یک لایه پارچهی متقال که با رزین مخصوص (قدک) پوشیده شده است، نصب میشود تا استحکام و مقاومت پنجه و پاشنه را افزایش دهد. این لایه در حالت عادی خشک میباشد و در حالت مرطوب، انعطافپذیر میباشد. پس از مرطوب کردن، لایه را بین آستری و چرم رویه در قسمت های پنجه و پاشنه قرار داده و سپس قبل از خشک شدن لایه، پسلایی را روی قالب کشیده و
لبه های بیرونی پسلایی را چسب زده و توسط میخ به قالب ثابت میکنند . به این مراحل اصطلاحاً کارکشی میگویند .
ادامه مطلب مراحل تولید کفش
میخ کشی:
پس از کارکشی به کالا زمان داده میشود. پس از محکم شدن چسب مابین کفی و لبه داخلی رویه کفش، میخ های قسمت پنجه و سینه قالب کشیده میشود .
- سمباده زنی:
پس از میخ کشی، کناره های پس لایی در زیر قالب از طرف رخ چرم میباشند و قسمت رخ چرم تمایلی به جذب چسب ندارد و این امر فرآیند تولید را با مشکل روبرو میسازد. جهت افزایش میزان چسبندگی بین سطوح لبه پس لایی و زیره کفش قسمت های لبه چرم توسط دستگاه سمباده، پولیش داده میشود تا صافی های روی آن صاف گردد و رخ چرم در لبه های رویه کفش ( پسلایی) برداشته شود . - فنرگذاری:
معمولاً در بین زیره و رویه کفش یک پل کفش (فنر) از جنس آهن یا چوب قرار میدهند. پل کفش بایستی در محل خودش قرار گیرد و بتواند بدنه و تخته کفش را به وضع مناسبی نگه دارد . - پرسازی:
فضای خالی بین قسمت زیرین کفش با مواد پرکننده نظیر خاک اره، چرم های پودر شده پر میشود . - زیره چسبانی:
زیره کفش آغشته به چسب شده، توسط دو یا سه میخ به قالب فیکس میشود . - پرسازی:
فضای خالی بین قسمت زیرین کفش با مواد پرکننده نظیر خاک اره، چرم های پودر شده پر میشود .
سایر مراحل
- زیره چسبانی:
زیره کفش آغشته به چسب شده، توسط دو یا سه میخ به قالب فیکس میشود . - گرفتن اضافات زیره
- قالب درآوری:
در این مرحله پس از محکم شدن چسب بین زیره و رویه، در صورت استفاده از میخ، میخ های نصب شده جدا شده و قالب درمی آید . کفش آماده عمل دوخت مستقیم زیره به پسلایی خواهد گردید. - دوخت زیره به رویه:
برای دوخت زیره به رویه از ماشین دوخت مخصوص استفاده میشود . - چسب زنی و برگردان کردن لبه شیار دوخت
- فرمدهی زیره توسط فشار
- پرداخت اولیه کناره های زیره
- نصب پاشنه
- پرداخت اولیه پاشنه
- پولیش نهایی
- درج شماره کفش
- بسته بندی
بررسی نقاط قوت و ضعف فرآیند تولید
صنعت تولید کفش چرمی و به طور کلی کفش، یکی از صنایعی میباشد که دخالت انسان در تولید آن بسیار زیاد است. این بدین معنی است که اغلب فرآیندهای تولید، بهدست افراد متخصص در این کار صورت یم پذیرد. استفاده زیاد از اشخاص در تولید کفش چرمی معایب و مزایایی را در فرآیند تولید ایجاد میکند. دقت بیشتر در فرآیند تولید و تولید محصولات با کیفیت بالا، استفاده از تبحر و تجربه افراد در تولید دستی این محصولات و برخی موارد دیگر از مزایای این روش تولید می باشد .
سرعت پایین تولید، امکان وجود خطای شخصی نیز از معایب این روش تولید میباشد. نکته منفی دیگر در خصوص این روش تولید استفاده از افراد زیاد در تولید کفش به علت فراوانی مراحل تولید کفش میباشد. این بدین معنی است که به علت استفاده کم از ماشین آلات در تولید کفش، نیاز به استفاده از افراد زیادی در تولید کفش میباشد که این امر سبب میشود تا هزینه پرسنلی در این واحد تولید بالا باشد .